bored-audience

Hit nélkül tetszeni

Tetszeni vagy kedvesnek lenni. Kedveltnek lenni. Hinni, de nem csak a vallásos hitről van itt szó, aminek a tárgya Isten, vagy még inkább az Istentől származó ígéretek, hanem egyáltalán a hit. A vallásos hit a hitnek egy speciális formája. Minden hitnek a forrása. Ez egyben azt is jelenti, hogy lehet Isten elé járulni úgy, hogy valójában nem hiszek benne, nem hiszem, hogy amit ígért, azt teljesíti, hiszen, aki nincsen, hogyan is teljesíthetne bármit. Ez az önmagáért való, céltalan vallásosság. Hit nélkül tenni valamit. A hit ezen a nyelven a bizalommal egy-gyökerű. Lehetetlen bizalom nélkül kedvesnek lenni. Lehetetlen bizalom nélkül tetszeni bárkinek is. Istennek sem lehet. A bizalom feltételezi a másik létét, és a másik elfogadását. Befogadását. Ráhagyatkozást a másikra. A bizalom feltételez egy másikat. Egy rajtam kívül álló másikat. A bizalom nem megy egyedül. Aki nem tud hinni egy másikban, magában sem képes hinni, mert amikor magamról gondolkodom, magamat, mint egy „másikat” szemlélem: ez az önreflexió. Nincs hit, nincs bizalom egy másik nélkül. Önmagam létének börtönébe zárva, magányra ítélve magamat: ez a hitetlenség.

Ami nem hitből származik bűn az. A kérdés nem az, hogy mi a szabály, hanem az, hogy miben vagy benne. Mert a hit benne-lét valamiben. A kívülállóság feladása. A közösség-vállalás. A bűn: kívül maradni. Mert így a bűn számomra valami, ami nem bennem van. Hanem kiben? Ha nincs hit, nincs bizalom, akkor nincsen senki csak én, de én csak akkor lehetek, ha van egy másik. Valaki más. Mert a lét: viszony. Nem-hiből tenni valamit: önmegjátszás. A hit eljátszása. Úgy tenni, mintha, miközben nem is. A nem-hitből cselevés (legyen bármennyire erkölcsös), olyan, mint a megjátszott orgazmus. Valójában nem történt meg. Hazugság. Az intimitás illúziója. Az öröm és az élvezet eljátszása. Hit nélkül lehetetlen Istennek tetszeni, mert aki nem-hisz, tetszeni sem akar. Csak az tetszhet, ami vagyok. Ez azt jelenti, hogy nem az a kedves Istennek, amit eljátszunk, hanem az, ha önmagunk vagyunk. Ez nem jelenti azt, hogy annak is kell maradnunk, hogy ez egy állandó állapot. Ez vagy, és kész. Ez azt jelenti, hogy a vele való viszonyban válok valami mássá. Mint a házastársak, a szerelmesek: a közöttük lévő viszony alakítja őket. A megjátszás ennek a viszonynak a hiánya: nem vagyunk hatással egymásra. Csupán játsszuk a szerepünket.

Hit nélkül. Lehetetlen. Istennek tetszeni. Lehetetlen tetszeni. Tetszeni. Bárkinek. Magamnak is. Önbizalom? Miért hinnék magamban? Miért is szavaznék magamnak bizalmat? Mivel vagyok jobb, mint mások, akiknek, akikben nem hiszek? Miért is hihetnék magamban, magamnak? Hiszen önmagamat is számos esetben becsaptam? Képes vagyok magamnak tetszeni? Nem az öntetszelgés értelmében, hanem az önelfogadásban. Hogy a hibáim is én vagyok. Hogy pusztán az az értékítélet, hogy vannak hibáim, már az önelfogadás hiányára utal. Az önmagamnak nem-tetszésre. Mert a hiba egy perspektíva függvénye. Egészen addig a hibáim körül forgok, míg rá nem döbbent egy másik (Isten?), hogy a hiba az, hogy a hibáim körül forgok. Hogy meg akarom javítani magam. De ki mondta, hogy tökéletesnek kell lenned? Olyannak, mint Isten? A lázadás: megoldani egyedül. Egy másik nélkül. Boldog házasság önfeladás nélkül. Üdvözülés Isten nélkül. Önmegváltás. Csupa magány. Egyedüllét. Arra tett próbálkozás, hogy önmagamban megoldjam azt, amit csak a másikkal fennálló viszonyban lehet. A szabadság: amikor elfogadom a másikat és átélem, hogy elfogad.

Belenézek a tükörbe, és nem tetszem magamnak. Mert tetszeni csak azt tud, aki elfogadta, hogy amit a tükörben lát, az a valóság. A tükör a másik is lehet. A tükör Isten is lehet. Csak a valósággal lehet kezdeni valamit. A valóság hiányában az ember hazugságokba menekül. A hazugság pedig mindig hitetlenség és bizalom-nélküliség. Nem tetszik senkinek. Nekem sem. A hazugság: börtön.

Hit nélkül semmi nincs. És ez a semmi is csak egyre fogy. A hit: minden kezdete és vége.Támogasd az Újragondolót PayPal-on keresztül

Nem akarlak téged sem megfosztani attól a lehetőségtől, hogy támogasd a munkámat. Lehet, hogy azt mondod, most van egy fölös ötezresem, ezt odaadom. Talán azt mondod, úgy döntök, ebben a hónapban a tizedemet ennek a blognak adom, mert tökre szeretem, és szeretném így is kifejezni, hogy fontos, hogy amikor benézek, van mit olvasnom. Az is megeshet, hogy egyszerűen nincs pénzed. Nagyon sokszor vagyok én is így. Akkor még mindig ott van a lelki támogatás, a hozzászólás lehetősége, vagy a bejegyzés megosztása, a blog ajánlása. Végül, ami még nagyon fontos. Örülök, hogy az olvasóm vagy, pénz ide, vagy oda.


Kérlek, a saját teljes nevedet használd hozzászóláskor!